معلولان ناراضی، مسئولان هم ناراضی

مدیر سایت
توسط مدیر سایت
6 دقیقه مطالعه

بیمه معلولان

دفتر فرهنگ معلولین

جوان آنلاین ۳۱ مرداد ۹۸ گزارشی از طومار ده هزار امضایی معلولان منتشر کرده و ضمناً به مشکلات معلولان هم پرداخته است. از جمله بیمه معلولان به عنوان یک ضرورت مهم برای آنان که در ماده ۶ قانون آمده مطرح کرده و متذکر شده وزارت بهداشت زیر بار بیمه کردن معلولان نمی‌رود.
در این باره نکته‌ای هست که به اشتراک می‌گذاریم و امیدواریم همگان نظر بدهند تا بلکه معلولان به راه کار مناسبی برسند. این نکته را در چند بند مطرح می‌کنم.
۱ـ بیمه برای افراد عادی مهم ولی برای معلولان اهمیت حیاتی دارد و هر جور شده باید بیمه شوند.
۲ـ معلولین و نخبگان دارای معلولیت همیشه به قانون مصوب ۹۶ مجلس شورای اسلامی استناد می‌کنند اما کمتر به سراغ کنوانسیون که مصوب مجلس در سال ۸۷ است می‌روند.
به نظر می‌رسد در زمینه بیمه می‌توان از چند ماده کنوانسیون کمک گرفت. ذیل ماده ۲۵ کنوانسیون به سلامتی و ضرورت بیمه شدن معلولان پرداخته است.
اما ذیل ماده ۴ تعهدات دولت‌های عضو را برشمرده و دولت عضو از جمله جمهوری اسلامی را متعهد دانسته که در زمینه اجرای مصوبات این کنوانسیون‌ که یکی از آنها بیمه است کوشش کند.
ذیل ماده ۴ نکاتی آمده که در صورت اضطرار و عدم اجرای مواردی از کنوانسیون لازم است به سازمان ملل گزارش شود و استمداد گردد.
۳ـ به نظر می‌رسد اگر با یک حقوقدان مجرب مشورت شود، برای بیمه معلولان مبتنی بر کنوانسیون به احتمال زیاد به راه کار اجرایی خواهیم رسید. بالاخره سازمان ملل باید موانع بر سر اجرای بیمه آن‌گونه که در کنوانسیون آمده را از جلوی مسیر معلولان ایران بردارد؛ و سازمان ملل چنین توانایی را دارد.

معلولان ناراضی، مسئولان هم ناراضی

حدود ۱۰هزار معلول کشور با امضای طوماری خطاب به رئیس‌جمهور خواستار اجرایی‌شدن قانون حمایت از حقوق معلولان و تصویب‌نامه سال ۹۴ هیئت دولت شدند.
علیرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: نارضایتی این افراد در حالی است که برخی نمایندگان مجلس و مدیران دولتی هم از کمبود بودجه بهزیستی و عملکرد آن رضایت ندارند. حال آنکه بسیاری از معلولان به میانسالی رسیده‌اند و نیاز به حمایت‌های بیشتر دارند.
قصه غصه افراد کم توان و معلول تمامی ندارد؛ همواره این قشر از جامعه با مسائل و مشکلات بسیاری روبه‌رو هستند که دستگاه‌های متولی به دلایل نامعلومی شانه از ارائه خدمات برای آنان خالی می‌کنند و دستگاه‌های نظارتی هم فقط شاهد این کم‌کاری‌ها هستند. این قشر از جامعه پیشتر نیز به دلیل مشکلات مالی و نامناسب‌بودن وضعیت بیمه درمانی و اجرانشدن قانون استخدام و … اعتراض‌هایی داده بودند.

ماده ۶ قانون به در بسته خورد
این قشر کم‌توان کشور در این بیانیه تأکید کرده بودند که «خواهان ایجاد بستر عملی برای مشارکت‌همه‌جانبه افراد دارای معلولیت در روند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌های کلان کشور و ظرفیت‌سازی برای تحقق مفاد «پیمان‌نامه بین‌المللی حقوق افراد دارای معلولیت» در کشور هستیم.» گفتنی است معلولان پیشتر در ۲۷ تیر امسال هم تجمعی اعتراضی در مقابل وزارت بهداشت برگزار کردند، آن‌ها به رعایت نشدن قانون حمایت از معلولان به ویژه ماده۶ هم معترض بودند. ماده ۶ قانون معلولان، وزارت بهداشت و درمان را موظف کرده است که افراد دارای معلولیت را به شکلی بیمه کند که به‌جز خدمات درمانی، خدمات توانبخشی جسمی و روانی نیز به آن‌ها ارائه شود.

بی‌تفاوتی وزارت بهداشت
معلولان می‌گویند: «اگر چه قانون تأکید بر شمولیت بیمه‌ای خدمات توانبخشی (فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی) دارد، اما وزارت بهداشت تاکنون این قانون را رعایت نکرده است و در این شرایط اقتصادی ما از پس هزینه‌های درمانی و توانبخشی خود برنمی‌آییم.»
با این وجود نه تنها وزارت بهداشت و دولت نسبت به تجمع چندساعته معلولان در مقابل وزارت بهداشت بی‌تفاوت بودند بلکه چند روز بعد رسول خضری، نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس از اختصاص نیافتن بودجه برای اجرای قانون حمایت از معلولان خبر داد.
رسول خضری گفته بود که «متأسفانه بودجه اجرای قانون تنها روی کاغذ باقیمانده و دولت حتی ریالی به بهزیستی پرداخت نکرده است. سازمان بهزیستی در حال حاضر ۱۵۰تا ۱۸۰وظیفه را بر عهده دارد که با بودجه فعلی از عهده انجام حتی ۱۰وظیفه نیز بر نمی‌آید.»
خضری افزوده بود: «۵ /۶ میلیون معلول در کشور وجود دارد که تعداد آن‌ها به اندازه جمعیت یک کشور اروپایی است.» این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه اجرای قانون حمایت از معلولان به ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد، گفت: «متأسفانه بودجه اجرای قانون تنها روی کاغذ باقیمانده و دولت حتی ریالی به بهزیستی پرداخت نکرده است.»
این لایحه با پیگیری فعالان حقوق معلولان تصویب شد و در این راه چند بار برگشت هم خورد. متأسفانه مشکل امروز معلولان کشور این است که بعد از ابلاغ قانون هیچ اتفاق خاصی صورت نگرفت و این قانون روی کاغذ باقی ماند.

طومار پس از طومار
این دومین طوماری است که فعالان حقوق معلولان کشور با مشارکت سراسری معلولان برگزار می‌کنند. در سری اول امضای طومار منجر به تصویب این لایحه در سراسر کشور شد. قانون حمایت از معلولان پس از تصویب مجلس دهم در اسفند سال ۹۶ و تأیید شورای نگهبان، توسط رئیس‌جمهور به دستگاه‌های مرتبط ابلاغ شد، اما همچنان مواد مهمی از این قانون اجرایی نشده است.

منبع: روزنامه جوان، ۳۱ مرداد ۱۳۹۸

این مقاله را به اشتراک بگذارید
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *