۳۰ درصد معلولیت‌های افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی غیرژنتیکی است

مدیر سایت
توسط مدیر سایت
7 دقیقه مطالعه

۳۰ درصد معلولیت‌های افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی غیرژنتیکی است

شهرکرد- ایرنا- معاون توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور با اشاره به طرحهای حمایتی این سازمان در خصوص مددجویان گفت: ۳۰ درصد معلولیت‌ها و معلولان زیرپوشش بهزیستی کشور غیرژنتیکی است.
مجید رضازاده روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اجرای طرح شناسایی اختلالات ژنتیک در معلولان زیرپوشش سازمان بهزیستی کشور افزود:براساس غربالگری‌های که تاکنون انجام شده ۳۰ درصد معلولیت معلولان غیرژنتیکی است و مابقی باید بررسی شود که چند درصد معلولیت‌های ژنتیکی و اکتسابی است.
وی گفت: اجرای طرح شناسایی اختلالات ژنتیکی یکی از برنامه‌های در دست ا جرا در سازمان بهزیستی کشور است که از سال‌جاری آغاز شده است و تا ۳ سال ادامه دارد.
به گفته وی، در این طرح معلولان با انجام آزمایشات ژنتیک، غربالگری و سپس مشاوره می‌شوند تا بانک ذخیره ژنتیک معلولان در کشور تهیه شود.
وی اظهار داشت: با تهیه این بانک اطلاعاتی علت معلولیت شناسایی و به افراد معلول و خانوادهای آنها مشاوره ارائه می‌شود تا در صورت ازدواج معلولان از معلولیت مجدد در خانواده جلوگیری شود.
به گزارش ایرنا ، بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار معلول زیرپوشش سازمان بهزیستی قرار دارند که این آمار واقعی جمعیت معلولان کشور نیست.
رضازاده از اجرای طرح ارتقای سلامت خانواده با پیشگیری از طلاق در سالجاری خبر داد و گفت: در سال‌های گذشته با کمک قوه قضائیه، افرادی که برای طلاق مراجعه می‌کردند، به مراکز مشاوره بهزیستی برای دریافت مشاوره ارجاع داده می‌شدند.
به گفته وی، این افراد به دلیل اینکه در زندگی دارای مشکلات فراوان بودند، امکان بازگشت به زندگی خیلی کم بود به همین منظور برای کاهش طلاق، طرح مشاوره قبل از ازدواج در دستورکار قرار گرفت.
معاون توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی گفت: در این طرح زوجین در آستانه ازدواج آموزش و مشاوره‌ه‌ای مهارت‌های زندگی را فرا می‌گیرند، تا از بروز پدیده طلاق جلوگیری شود.
وی، با تاکید بر اینکه این طرح اولویت با زوجینی است که دارای ریسک طلاق بالاتر هستند، افزود: خانواده‌هایی که سابقه طلاق یا اعتیاد دارند، در این طرح در اولویت قرار دارند و تا ۵ سال پس از زندگی مشترک مورد مشاوره و مراقبت و پیگیری قرار میگیرند تا در صورت بروز مشکل مداخلات مشاوره‌ای انجام شود.
رضازاده، به راه‌اندازی مراکز جامع درمان و بازتوانی اعتیاد به عنوان یکی دیگر از برنامه‌های این سازمان در حوزه پیشگیری و درمان سازمان بهزیستی اشاره کرد و گفت: تاکنون یک مرکز جامع درمان و بازتوانی اعتیاد در اصفهان راه‌اندازی شده و دومین مرکز نیز تا ۲ هفته آینده در استان کرمانشاه راه‌اندازی می‌شود.
وی گفت: در این مراکز تمام مراحل سم‌زدایی، اقامت و خدمات سرپایی به معتادان که قصد ترک اعتیاد دارند تا یکسال ارائه می‌شود.‌
منبع: ایرنا، ۷ آذر ۱۳۹۸

اظهارات مجید رضازاده

دفتر فرهنگ معلولین

معاون توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور آقای مجید رضازاده در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا نکاتی درباره پیشگیری، معلولیت ژنتیکی و بانک اطلاعات بیان کرد. این مصاحبه در ۷ آذر ۹۸ روی سایت ایرنا منتشر شد. اما لازم است پاره‌ای از اظهارنظرهای ایشان را برجسته و بررسی کنیم:
۱ـ پیشگیری و توسعه پیشگیری در سلامت اجتماعی بسیار مؤثر است و کشورهای پیشرفته به پیشگیری بیش از درمان توجه می‌کنند. چندی است به جای پیشگیری و معاونت پیشگیری، اصطلاح توسعه پیشگیری و معاونت توسعه پیشگیری را به کار می‌برند که جامع‌تر و گویاتر است.
۲ـ رضازاده می‌گوید بر اساس غربالگری‌های انجام یافته، تاکنون مشخص و معلوم شده که سی درصد معلولیت‌ها غیر ژنتیکی است و بقیه باید بررسی شود.
این جمله ایشان به معنای این است که بعد از چند دهه و هزینه‌های کلان هنوز وضعیت هفتاد درصد یعنی بیش از دو سوم از معلولان و معلولیت‌ها مشخص نیست. این اعتراف نشانگر بسیاری از مسائل می‌تواند باشد؛ یعنی برای یک قشر وسیعی از علولان و برای یک حجم زیادی از معلولیت ها نمی‌توان تصمیم‌گیری کرد؛ یعنی اقدامات و تصمیم‌سازی‌ها در بخش های مختلف درمان و غیره حداقل در بخش هفتاد درصدی مبتنی بر کارشناسی‌های واقعی و علمی نیست و چندین نتیجه دیگر.
نهایتاً پژوهشگران و عموم مردم می‌توانند به علت اصلی مشکلات و ناهماهنگی‌ها پی ببرند.
۳ـ رضازاده گفته شناسایی اختلالات ژنتیکی در سال جاری آغاز شده و تا سه سال ادامه دارد. بر اساس این گفته، مردم در سال ۱۴۰۱ شمسی باید به اتمام پروژه‌ امیدوار باشد و پس از ۱۴۰۱ مسائل معلولان در این زمینه بر اساس مبنای صحیح انجام خواهد پذیرفت.
۴ـ رضازاده مثل مسئولان سابق از بانک ژنتیک سخن به میان آورد؛ اما درباره ابعاد و وظایف این بانک توضیح نداد.
مسئولین سابق بهزیستی بارها، درباره بانک ژنتیک بهزیستی گفته و نوشته‌اند ولی هیچگاه طرح جامع و اطلاعات تفصیلی منتشر نشده است. خوب است بهزیستی تمامی فعالیت‌ها و اقدامات خود را به صورت یک کتاب منتشر کند. در واقع این تجارب مربوط به چند دهه است که باید به نسل حاضر و پژوهشگران آینده منتقل شود.
۵ـ در ایران چندین بانک از طرف چند نهاد و ارگان مستقل در جریان است؛ مثل بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران توسط قوه قضائیه و معاونت پیشگیری از جرم و پزشکی قانونی پشتیبانی می‌شود. دوم مرکز ملی ذخائر ژنتیکی و زیستی ایران است که زیر مجموعه جهاد دانشگاهی است. سوم مرکز ژنتیک ایران و بانک آن که وابسته به دانشگاه علوم پزشکی است و پژوهشگاه رویان هم بانک DNA دارد.
اینها بخشی از بانکداری ژنتیک در ایران است. با توجه به هزینه‌های مشترک و موازی و تکراری آنها لازم است. مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی فکری کنند و این بانک‌ها تجمیع گردد.
اما لازم بود آقای رضازاده تفاوت‌های بانک بهزیستی با دیگر بانک‌های در ایران را توضیح می‌داد و روابط آنها را بیان می‌کرد.
۶ـ رضازاده در آخر به پیشگیری از طلاق و از اعتیاد پرداخت و نکاتی را متذکر شده است. در این باره حرف و سخن زیاد است، بسیاری ازدیاد سالانه طلاق و اعتیاد را با فعالیت‌های بهزیستی غیر هماهنگ می‌دانند. یعنی فعالیت‌های بهزیستی نتوانسته این‌گونه آسیب‌ها را کاهش دهد و کنترل کند. لازم بود آقای رضازاده به علل و عوامل ناتوانی بهزیستی اشاره می‌کرد.
*.م.ن

این مقاله را به اشتراک بگذارید
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *