پروفسور محمود ایوب: نابینای اسلام شناس

مدیر سایت
توسط مدیر سایت
7 دقیقه مطالعه

پروفسور محمود ایوب: نابینای اسلام شناس، محمد نوری، انتشارات توانمندان و دفتر فرهنگ معلولین، ۱۳۹۸، ۲۰۱ ص.

ISBN: 978-622-6216-09-8

موضوع (ها):
ای‍وب‌، م‍ح‍م‍ود
اسلام شناسان — سرگذشتنامه

مشاهده صفحات اولیه کتاب

معرفی مختصر كتاب
اثر حاضر به زندگی‌نامه و آثار پروفسور محمود ایوب از اسلام‌شناسان شهیر جهان ملقب به «نابینای اسلام‌شناس» پرداخته است. مؤلف باهدف آشنایی مخاطب با زندگی، دیدگاه‌ها و اهم فعالیت‌های ایشان نگاره پیش رو را به رشته تحریر درآورده است. در فصل اول نوشتار، زندگی‌نامه، تألیفات و دیدگاه‌های محمود ایوب پیرامون قرآن، تشیع و جهان معاصر براساس مقالات و سخنرانی‌هایش مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است. در بخش دیگری از این کتاب موضوع اسلام و مسیحیت پیرامون دو اثر فارسی ایشان با عنوان گفتگو پایه ایمان و گردهمائی مسلمانان و مسیحیان مورد ارزیابی قرارگرفته است. مؤلف در فصل پنجم این اثر تحت عنوان کتابشناسی، مجموعه مقالات، کتب، سخنرانی‌ها، جوایز و کرسی‌های علمی در دانشگاه و مؤسسات مختلف و فعالیت‌های رسانه‌ای ایشان را به‌صورت مدون آورده است. از ویژگی‌های جالب اثر نگارش مصاحبه‌ای از پروفسور بهنگام سفر به ایران و بازدید از موسسه امام خمینی (ره) و وجود آلبوم تصاویر در انتهای کتاب می‌باشد.

انتشارات توانمندان
ناشر تخصصی معلولیت و معلولان
تلفن: ۰۲۵۳۲۹۱۳۴۵۲ (ساعت ۸ الی ۱۷) ؛ تلگرام: ۰۹۳۹۸۳۷۳۴۳۵
آدرس: قم، بلوار محمد امین، خیابان گلستان، کوچه۱۱، پلاک۴، دفتر فرهنگ معلولین
ایمیل: nori1363@gmail.com

مقدمه
معلولان عموماً در تمدن بشری و مدنیت و پیشرفت‌های اجتماعی و فرهنگی مؤثر بوده‌اند. برخی مخترعین مانند ادیسون که برق و ده‌ها ابتکار دیگر در کارنامه‌اش است در شمار افراد دارای معلولیت است. اما معلولان مسلمان از سده نخست قمری برای توسعه فرهنگ اسلام کوشیده‌اند. افراد دارای معلولیت که مسلمان هستند و متعلق به یکی از کشورهای اسلامی می‌باشند، وقتی در سرزمین خود زمینه رشد و بالندگی نداشتند به اروپا یا آمریکا‌ مهاجرت کرده‌اند. جالب اینکه این‌گونه افراد به رغم همه سختی‌ها و دوری از خانواده و غربت، با سخت‌کوشی و صبر و بردباری به مدارج عالی رسیده‌اند. اینان پیام‌آور و مروج فرهنگ سرزمین خود هستند؛ اگر در رشته هنری تبحر دارند، هنر ایرانی یا شرقی را به خوبی معرفی کرده‌اند: اگر در اسلام شناسی دانش و تجربه داشته‌اند، معارف اسلامی و ویژگی‌های اسلام را معرفی کرده‌اند. در واقع اینان با استفاده از امکانات غرب، تمدن و فرهنگ شرقی را به جهان عرضه نموده‌اند و در کارشان موفق بوده و به مدارج عالی هم رسیده‌اند. به امید روزی که اینان به عنوان سرمایه‌های ملی به سرزمین‌های خود بازگردند و انبوهی از معلولان که نیازمند تجربه و دانش آنها هستند، مهارت افزایی و توان افزایی کنند.
حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی نماینده آیت الله العظمی سید علی سیستانی بارها متذکر شده که وظیفه ما است که زمینه‌سازی کنیم، دانشگاهی آماده نماییم تا نخبگان دارای معلولیت به جای مهاجرت به غرب، در همین‌جا فعالیت نمایند. به امید روزی که ایده ایشان عملی گردد.
در یکصد سال اخیر و به ویژه در دهه‌های اخیر شاهد مهاجرت مغزهایی هستیم که متعلق به معلولان است. نابینایان، ناشنوایان و دیگر معلولان فراوان سراغ داریم که کشورهای اسلامی را ترک کرده و به اروپا یا امریکا رفته‌اند. در واقع اینان سرمایه‌های گرانبهایی هستند که از دست دادن آنها موجب خسارت‌های فراوان است. اصلی‌ترین علت مهاجرت آنان اینست که مسلمانان متمول درصدد ایجاد زمینه‌های مناسب برای معلولان نخبه نیستند. اینان مساعدت‌های بسیار به پروژه‌های دینی و مذهبی داشته‌اند ولی توجهی به معلولین نکرده‌اند. بر عکس در اروپا و امریکا با ایجاد شرایط مناسب برای معلولان از آنان در جهت گسترش فرهنگ و جامعه دلخواهشان استفاده کرده‌اند. کلیسا بسیاری از معلولان را جذب تبلیغات میسیونری کرده است.
در جهان اسلام فقط مصر، تجربه دیگری دارد و با جذب و آموزش نابینایان و برخی از دیگر معلولین، آنان را در جهت ترویج فرهنگ مذهبی به کار گرفته است. سیره معصومین علیهم السلام از نظر احترام و اهتمام به امور معلولین، بی‌نظیر است اما مسلمانان در قرون بعد، از سیره معصومین علیهم السلام الگوگیری نکردند؛ اما پیروان مسیح برخلاف آموزه‌های مندرج در عهدین که دارای دیدگاه منفی نسبت به معلولین است، به امور معلولین و ارتقای آنان اهتمام نمودند.
پروفسور محمود ایوب یکی از شخصیت‌های موفق است که به رغم نابینایی توانسته در اروپا و امریکا درخشش داشته و از پرتو تجارب و دانش او، دانشجویان بسیار پیشرفت کرده و توانسته فرهنگ اسلامی را به روش منطقی در محافل علمی مطرح کند. کتاب حاضر درباره زندگانی و فعالیت‌های او است.
محمد نوری

فهرست
مقدمه ۷
فصل اول: زندگانی و فعالیت‌
تولد و کودکی ۱۱
تحصیلات ۱۱
تدریس و فعالیت‌های علمی ۱۳
تحقیق و تألیف ۱۴
جبل عامل ۱۴
Mahmoud M. Ayoub on wikipedia 19
Mahmoud M. Ayoub on the Institute of Ismaili Studies 22
Mahmoud M. Ayoub on Islammattersnow 23
سالشمار اهم رخدادهای زندگی ۲۵
فصل دوم: دیدگاه‌ها‌
آراء درباره تشیع ۲۹
جایگاه والای امام حسین(ع) نزد پیامبر(ص): بر اساس منابع اهل سنت ۲۹
مشیت الهی و امید آدمی ۳۵
آراء درباره قرآن کریم ۵۷
قرآن ناطق و قرآن صامت ۵۷
نقش قرآن در دین داری اسلامی ۷۳
هنر تلاوت‌ قرآن مجید ۸۶
قرآن و همزیستی ایمانی ادیان ۹۲
آراء درباره جهان معاصر ۱۰۱
مذهب و سیاست ۱۰۱
الاسلام فی أمیرکا ۱۰۷
فصل سوم: اسلام و مسیحیت ‌
گفت و گو بر پایه ایمان ۱۳۹
گردهمایی مسلمانان ومسیحیان ۱۴۶
فصل چهارم: گفت‌وگو‌
زندگی، فعالیت‌ها و آراء ۱۵۱
فصل پنجم: کارنامه ‌
ترویج تشیع منطقی در نهادهای جهانی ۱۵۷
جایگاه محمود ایوب در هارتفورد ۱۵۷
تأسیس کرسی امام علی(ع) ۱۵۸
بهره‌مندی از رخدادهای علمی ۱۵۸
جشنواره بین‌المللی فارابی ۱۵۹
اثر قرآنی محمود ایوب در جایزه جهانی کتاب سال ۱۵۹
مشارکت در منابع مرجع جهانی ۱۶۰
میراث تشیع و ایران ۱۶۰
دایره‌المعارف جهان نوین اسلام ۱۶۱
کتابشناسی محمود ایوب ۱۷۳
تصاویر ۱۹۱
منابع ۲۰۱

این مقاله را به اشتراک بگذارید
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *